2011-02-26, 09:39
|
#1
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Glykemiskt index, glykemisk belastning och tryptofantillgänglighet
Citat:
The purpose of the present study was to determine the influence of the glycaemic index (GI) and glycaemic load (GL) on the ratio of tryptophan (TRP) relative to other large neutral amino acids (LNAA). Ten healthy men (age 22·9 (sd 3·4) years; BMI 23·5 (sd 1·6) kg/m2) underwent standard GI testing, and later consumed each of a mixed-macronutrient (1915 kJ; 66·5 % carbohydrate (CHO), 17 % protein and 16·5 % fat) high-GI (MHGI), an isoenergetic, mixed-macronutrient low-GI (MLGI) and a CHO-only (3212 kJ; 90 % CHO, 8 % protein, 2 % fat) high-GI (CHGI) meal on separate days. The GI, GL and insulin index values (e.g. area under the curve) were largest after the CHGI meal (117, 200, 158), followed by the MHGI (79, 59, 82) and MLGI (51, 38, 56) meals, respectively (all values were significantly different, P < 0·05). After the MHGI and MLGI meals but not after the CHGI meal, TRP was elevated at 120 and 180 min (P < 0·05). After the CHGI, LNAA was lower compared with the MLGI (P < 0·05); also the rate of decline in LNAA was higher after CHGI compared with MHGI and MLGI (both comparisons P < 0·05). The percentage increase from baseline in TRP:LNAA after CHGI (23 %) was only marginally higher than after the MHGI meal (17 %; P = 0·38), but it was threefold and nearly significantly greater than MLGI (8 %; P = 0·05). The present study demonstrates that the postprandial rise in TRP:LNAA was increased by additional CHO ingestion and higher GI. Therefore, the meal GL appears to be an important factor influencing the postprandial TRP:LNAA concentration.
|
High-glycaemic index and -glycaemic load meals increase the availability of tryptophan in healthy volunteers. Br J Nutr. 2011 Feb 24:1-7.
http://journals.cambridge.org/action...7114510005192#
|
|
|
2011-02-26, 10:10
|
#2
|
Banned User
Reg.datum: Apr 2010
Inlägg: 2 793
|
Ah, intressant studie.
Och som bekant hjälper kolhydrater, framförallt snabba, att ta upp mer tryptofan ur kosten, i förhållande till övriga aminosyror.
Det är alltså GL och inte nödvändigtvis mängden kolhydrater i kosten som är intressant.
Senast redigerad av hejhopp79 den 2011-02-26 klockan 10:14.
|
|
|
2011-02-26, 10:31
|
#3
|
Adam e söt.
Reg.datum: Mar 2004
Ort: På en bananbåt utanför Colombias kust
Inlägg: 6 178
|
intressant!
|
|
|
2011-02-26, 10:37
|
#4
|
Banned User
Reg.datum: Apr 2010
Inlägg: 2 793
|
Vi blir glada av socker, godis och kakor
|
|
|
2011-02-26, 11:04
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 393
|
Citat:
Ursprungligen postat av hejhopp79
Vi blir glada av socker, godis och kakor 
|
Fast det förutsätter väl att man faktiskt har ätit tillräckligt med tryptofanrika livsmedel? Sockerstinna saker har väl i regel väldigt lite tryptofan i sig och det är först när hjärnan kan tillgå det som man har i kroppen (med hjälp av insulinet..) som man blir glad?
|
|
|
2011-02-26, 11:12
|
#6
|
Adam e söt.
Reg.datum: Mar 2004
Ort: På en bananbåt utanför Colombias kust
Inlägg: 6 178
|
mer carbs i blodet = mer tryptofanupptag i hjärnan är väl det ja förstått.
|
|
|
2011-02-26, 14:50
|
#7
|
Banned User
Reg.datum: Apr 2010
Inlägg: 2 793
|
Erik, ja förstås. Men tryptofan finns ju i typ allt protein vi äter, så vi lider ofta ingen brist på intager, men upptaget kan ju försämras avsevärt på lågkcal/högprotein-dieter, som främjar upptaget av övriga aminosyror som fenylalanin
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 00:25.
|
    
|